Organisatie eindexamenconcert 


Plannen

Bespreek de volgende punten in de klas en zorg dat deze informatie voor iedereen helder is:

 

  • Wanneer is het examenconcert?
  • Waar is het examenconcert?
  • Wat zijn de tijden van het concert en eventueel de pauze?
  • Is er een soundcheck, generale repetitie of doorloop? Zo ja, waar, wanneer en hoe laat?
  • Heeft het concert een thema? Zo ja, welke?
  • Wat is er aanwezig qua instrumentarium en versterking en wat moet je eventueel zelf meenemen?
  • Zijn er licht- en geluidstechnici aanwezig bij het concert of regelen jullie dit zelf?

Taakverdeling

Schrijf de taken die moeten worden uitgevoerd rondom de organisatie van het examenconcert op. Schrijf daarnaast per taak op wie dit gaat doen en wanneer. 

 

1. Promotie voor het examenconcert.

2. Het programmaboekje.

3. Nadenken over de presentatie.

4. Foto, video- en audio-opnames van het examenconcert.

5. Planning voor de soundcheck.

 

1. Promotie

* Maak een poster. Lees eerst de tips door.

Schrijf een kort bericht ter aankondiging van het examenconcert voor op de website van school en/of de plaatselijke krant.

Maak een foto of een video-opname tijdens de repetities en deel deze, eventueel samen met de poster en het promotiebericht, op social media.

 

2. Programmaboekje

Bespreek met elkaar wat er in het programmaboekje moet komen te staan. Denk hierbij aan:

 

  • namen van de leerlingen
  • titel en componist/artiest
  • bezetting
  • korte beschrijving of toelichting per examenkandidaat/presentatie

 

Let op: Voor de licht- en geluidstechnici is het prettig om een apart programma (draaiboek) te maken waarin ook de bezetting, de benodigde apparatuur en het eventuele lichtplan is opgenomen.

 

Denk goed na over de volgorde van het programma. Zorg voor afwisseling tussen drukke en rustige presentaties en tussen solo- en groepspresentaties.

Verwerk de namen van iedereen die geholpen heeft bij het concert en de organisatie in het programma. Denk aan de licht- en geluidstechnici, de presentatoren, de docenten, de beoordelingscommissie of de conciërge. ​

 

Check het programmaboekje op taal- en typfouten. Weet je zeker dat er geen wijzigingen meer komen? Zorg dan voor voldoende kopieën voor het publiek, de muzikanten en de eventuele beoordelingscommissie.

 

3. Presentatie

Bespreek met elkaar hoe je de presentatie van het concert wilt vormgeven. Vraag bijvoorbeeld één of twee personen om de avond te presenteren. Dit kunnen klas- of jaargenoten zijn die zelf niet meedoen met het examenconcert. Je kunt er ook voor kiezen om elkaar aan te kondigen.

 

Zorg dat er, naast de informatie uit het programma, extra informatie beschikbaar is over elke presentatie. Denk hierbij aan het onderwerp van de compositie of song of een anekdote of interessant weetje over de leerling(en) en de presentatie.

 

Oefen het presenteren, bijvoorbeeld tijdens de soundcheck. Zorg dat de presentatoren goed te verstaan zijn, niet te lang en niet te kort praten en ze alle titels en namen van componisten en artiesten juist uitspreken.

 

4. Foto, video- en audio-opnames van het examenconcert

Bespreek met elkaar en je docent waar je de opnames voor wilt gebruiken. Een goede audio- en/of video-opname is handig in de beoordeling van de presentaties, maar het is ook waardevol als herinnering aan het examenconcert. Daarnaast kunnen de opnames gebruikt worden als voorbeeld voor latere examenjaren.

 

Bereid de opnames goed voor. Lees de tips door.

5. Opbouw en soundcheck

Overleg met je docent wanneer, hoe laat en in welke vorm de soundcheck zal plaatsvinden. Denk ook na over de volgende vragen:

 

  • Kan iedereen een soundcheck doen?
  • Hoeveel tijd is er per soundcheck?

 

Verzamel van elke presentatie de juiste informatie over de podiumopstelling, de backline (versterkingsapparatuur) en eventueel het lichtplan.

 

Maak een planning voor de soundcheck, bij voorkeur in dezelfde volgorde als het examenconcert, zodat je ook de overgangen en het ombouwen kunt oefenen. Kijk naar het voorbeeld.

Maak een planning voor de opbouw van het podium, de zaal, de (licht- en geluids-) apparatuur en de backline. Zorg er ook voor dat iedereen (leerlingen en licht- en geluidstechnici) tijdig geïnformeerd worden over deze planning.

 

Bijvoorbeeld:

  • 09.00 – 11.00 uur: inrichten zaal en opbouwen backline.
  • 11.00 – 14.30 uur: opbouwen geluid en licht.
  • 14.30 – 15.00 uur: verzamelen leerlingen.
  • 15.00 – 18.00 uur: soundcheck, generale repetitie.
  • (19.30 uur: start examenconcert).

 

Spreek alles van tevoren goed door met je docent en eventueel met de licht- en geluidstechnici, om te checken of alles haalbaar is.

 

Maak ook afspraken wie tussen de presentaties door het podium ombouwt. Doen de geluidstechnici dit of helpen leerlingen en docenten hierbij?